Het bleken of bleachen van tanden wordt de laatste jaren meer en meer toegepast in de moderne tandartspraktijk. Vooraleer over te gaan tot deze behandeling moet er eerst een grondig nazicht gebeuren van het gebit. Gezien het een esthetische behandeling is, komt het ziekenfonds niet tussen in de kosten.

 

 

 • Tandsteenverwijderen en polijsten:
 • Een oppervlakkige, lichte verkleuring wordt vaak verwijderd door zorgvuldig te poetsen.  Na een grondige tandsteenverwijdering en polijstbeurt door de tandarts kan een sterkere verkleuring reeds verdwijnen.
  Bij hardnekkige, diepere verkleuring van het glazuur is polijsten onvoldoende en kan de tandarts de tanden bleken. Dit kan op twee manieren worden gedaan: het thuis bleken de zgn. "home-bleaching" of in de tandartsstoel de zgn. "in office bleaching"


   

  • Home-bleaching:

  De tandarts neemt een afdruk van de gebitsboog en laat dan een kunststofmal maken die precies om de tanden past. Thuis vult de patiënt deze mal met het bleekmiddel (gel) en brengt die aan over de tanden en kiezen. Deze individueel aangepaste kunststoflepel zorgt ervoor dat het bleekmiddel tegen de tanden blijft zitten, niet in de mond loopt en het tandvlees niet irriteert. De tandarts zal afhankelijk van het gebruikte bleekmiddel bepalen hoelang dagelijks (meestal twee uren) en gedurende hoeveel tijd dient te worden gebleekt. Een goed resultaat is vaak zichtbaar na twee weken.

   

 • In-office bleaching:

  Soms is een in office bleaching of een versnelde behandeling in de tandartspraktijk aangewezen bvb. bij hardnekkige, diepere verkleuring. De tandarts gebruikt nu een meer geconcentreerde etsgel (i.v.m. de home-bleaching) die geactiveerd wordt door warmte of licht; meestal zijn meerdere zittijden noodzakelijk. Een behandeling duurt een 45 minuten en kan eventueel herhaald worden. Meestal is één behandelsessie voldoende.


   

 • Mogelijke problemen:

  Door de bleaching kunnen tanden gevoelig of zelfs pijnlijk worden. Minder intensief bleken , kan een oplossing vormen. Dit wordt met u besprokentijdens de consultatie.

  Tijdens de behandeling is een regelmatige evaluatie en controle door de tandarts aangewezen. Een grondige mondhygiëne blijft onontbeerlijk voor en na de bleaching, om een langdurig resultaat te garanderen.

  Sommige produkten die via het internet aangeboden worden kunnen een gevaar inhouden voor de gezondheid gezien het produkt vak ongekontroleerd is en men niet weet wat er precies inzit. Meestal kosten deze produkten meer dan een profesionele en gekontroleerde bleaching behandeling bij de tandarts.

  Een goede behandeling duurt minstens een 45 minuten.

  Mensen met een actieve maagzweer kunnen soms last ondervinden van het gebruikte produkt.

 •  

   

   

   

   

  PATIENT 1

  VOOR BLEKEN

   

  NA BLEKEN

   

   

   

   

   

  PATIENT 2

  VOOR BLEKEN

   

  NA BLEKEN

   

   

     

   
  Copyright ® 2003 CompanyName.com  

  BLEACHING OF TANDEN BLEKEN